Een nieuwe start

Hoe lang kan je ergens tegen aanhikken? Een knoop doorhakken. Een nieuwe start maken. Het zijn zaken waar je reikhalzend naar uit kan kijken, maar wanneer de gelegenheid zich dan daadwerkelijk ook voordoet, krijg je toch last van koudwatervrees. Wat als, kan ik dit wel en kan ik zo maar iets gaan doen wat ik echt leuk vind?

Risico?
Op alle drie deze vragen is het antwoord eigenlijk simpel. Wat als, dat zie je wel wanneer zich de situatie voordoet. En wat is "wat als" eigenlijk precies. Lastig te definiëren. Er zijn vele mogelijkheden, en dus ook vele wat als-en. Onlosmakelijk zijn daar dan ook de woorden 'je moet een risico durven nemen' aan verbonden. En wat is dan weer een risico? En zo kan je die 'wat als' vraag eindeloos uitdiepen en om uiteindelijk die knoop door te hakken moet je dus zeggen: dat zien we dan wel weer. 


Arrogantie
Dan die vraag of je het wel kunt. Wat is kunnen? Wat maakt dat je iets kunt? Of dat men zegt dat je het juist heel goed kunt. Vervolgens vraag je je af of je het belangrijk vindt wat men er van zegt. Om iets te verkopen doet dat er natuurlijk wel toe. Een teveel aan arrogantie zou je dan ook terzijde moeten schuiven. Maar enige arrogantie heb je wel weer nodig voor die nieuwe start. Toch heeft een nieuwe start vaak ook te maken met het juist afrekenen van wat anderen van je vinden. Ik denk dat je tussen die twee uitersten enigszins moet laveren. Dat is ook weer een kunst. En boort weer nieuwe bronnen aan in je eigen persoonlijkheid.

Toren C
Tenslotte de vraag of je zo maar iets kan gaan doen wat je echt leuk vindt. Mijn opvoeding zegt: gij zult werken en geld verdienen. Je steentje bijdragen is van groot belang. En iets leuk vinden, dat is maar betrekkelijk. Niet een primaire reden om iets te doen. Wel, ik heb jaren banen gehad, die soms wel leuk waren, maar niet altijd om hun inhoudelijkheid. De omstandigheden waarin ik werkte, de collega's met wie ik werkte of voor wie ik werkte bezorgden me soms, meestal naderhand in een andere dan de werksituatie, veel gelach en plezier. De verhalen over het hoge Toren C gehalte en de wonderlijke opdrachten die ik in mijn secretaressebestaan vaak kreeg. Misschien moet ik daar nog eens over uitweiden.


Dus om nu iets te gaan doen, met Studio FES, wat ik heel leuk vind, en waarbij het maar de vraag is of het een lucratieve kwestie gaat worden, is in het kader van mijn verleden wel een uitdaging. Misschien in veel opzichten, maar allereerst om in te gaan zien dat wat ik nu ga doen in de eerste plaats leuk is. Leuk met hoofdletters. Het is leuk om te schilderen, het is leuk om met Adobe te werken en het is leuk om te schrijven.

Enfin, de conclusie. Ik omarm deze nieuwe start van harte en wat er ook van komt, ik ga er van genieten.

Reactie plaatsen

Reacties

Lia Freriks
3 jaar geleden

Zo leuk Freek ! Ben trots op je!!

Marie-José
3 jaar geleden

Ik vind het ontzettend leuk.
Ga doorrŕr!