Over Jan, schoenen en een museum

Op museumgebied is Amstelveen rijkelijk vertegenwoordigd. In het pretentieuze Stadshart staat het Cobra museum. Dit internationale museum voor moderne kunst, biedt een zeer interessant podium aan kunstenaars van naam en faam, onder meer, zoals de naam al doet vermoeden, van de Cobra-beweging. 

En in het Oude Dorp van Amstelveen, nog niet zo lang geleden een bruisend gezelligheidsgebied, bevindt zich het voormalige Jan van der Togt Museum. Inmiddels heet het Museum Jan. Glaskunst neemt een prominente plaats in aldaar.  

 

Jan staat uiteraard voor Jan van der Togt, die trouwens onlosmakelijk verbonden is met het huishoudmerk Tomado, maar ook voor Jan Verschoor. Zij beiden zijn, kort gezegd, de oprichters van dit museum. De heer Van der Togt is niet meer onder ons, Jan Verschoor wel. Hij is kunstenaar en zijn werk is naast variabele tentoonstellingen, ook te bezichtigen in het museum. Ik geloof dat een onderdeel van zijn huis, hij woont er achter, ook voor bezoekers toegankelijk is.

Nu las ik dat per 25 mei aanstaande, mits de besmettingscijfers en het aantal gevaccineerden dit toelaten, het museum zijn deuren weer opent.

Als het goed is kan je dan de tentoonstelling van Jan Jansen bekijken. En wie kent hem niet! Schoenen ontwerpen is zijn business. Je had trouwens ook makkelijk kunnen denken aan fietsplezier, maar dat wordt door Janssen met dubbel s geproduceerd. Jansen met één s heeft duizenden schoendesigns gemaakt en al 60 jaar is hij dan ook een toonaangevende ontwerper.

Hoewel comfort en ambacht worden gecombineerd met innovatief design, aldus de inleidende tekst op website van het museum, en Jan daar ook nog eens een knipoog aan weet toe te voegen, bevat mijn persoonlijke garderobekast niet één paar schoenen van dit merk. Dat zou iets met de prijs ervan te maken kunnen hebben, mijn gebrek aan smaak of simpelweg omdat het gemak waarmee ik dagelijks in mijn New Balance schoenen spring, althans daar een poging toe doe, mij niet eens doet denken aan ander schoeisel. 

Enfin, voor velen onder mijn lezers zal dat hopelijk wel anders zijn. Niet dat ik bedoel dat het merk Jansen in elke kast vertegenwoordigd is, maar dat er iets meer hang is naar variatie in voetmode, dan dat in mijn bestaan het geval is. 

Terug naar de tentoonstelling. Deze laat niet alleen het werk van Jan Jansen zien, maar wordt gelardeerd met ander Dutch Design. Nee jongens, helaas, dit was geen lange aanloop naar mijn deelname aldaar - wellicht komt dat nog eens - maar echt beroemde designers zoals Ronald van der Kemp, Bas Kosters, Karim Adduchi en David Laport haken aan bij het exposé van Jan. Leuk om hun websites te bekijken, hetgeen ik heb gedaan. Ik vroeg me af of zij enig spoor van twijfel hadden toen zij live gingen met hun naam. Of bibberden ze ook een beetje?

Genoeg! Kijk op https://nl.museumjan.nl voor allerhande informatie. Mocht je er naar toe gaan, dan wens ik je in elk geval heel veel plezier. De terrassen zijn inmiddels weer geopend en ook op dat vlak kan je prima vertoeven in Amstelveen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.